Полезно

  ПРИМЕРЕН СЦЕНАРИЙ ЗА СВАТБЕНО ТЪРЖЕСТВО    

След като заемат своите места гостите идва ред за посрещане на младоженците. Уводни думи от водещия след което покана за влизане

 Младоженците застават пред платното, като паралелно от едната и от другата страна им се подреждат кумовете – БУЛКА КУМ, МЛАДОЖЕНЕЦ КУМА. 

v Посрещане на младоженците : След като заемат своите места гостите идва ред за посрещане на младоженците. Уводни думи от водещия след което покана за влизане (Както всяко нещо в описаните по-долу точки, така и тази е с различни вариации.) Може да бъдат поканени първо, родителите на младоженците, под някакъв музикален съпровод, след тях кумовете и накрая младоженците. Или пък младоженците заедно със своите кумове. В който и от вариантите да решат трябва да стигнат до бяло платно, пред което е поставено менче пълно с вода и две цветчета червено и бяло. Младоженците застават пред платното, като паралелно от едната и от другата страна им се подреждат кумовете – БУЛКА КУМ, МЛАДОЖЕНЕЦ КУМА.

ЗАХРАНВАНЕ : Това е обичай от Българския фолклор, който не се е изменил много през годините. За него са нужни питка мед и сол. На кратко майката на младоженеца откъсва едно парченце (тук пак може да се импровизира, като парчетата може да са откъснати предварително) потапя го първо в солта и след това в меда и го поднася на единия от двамата. (има хора който не желаят сол и за това понякога се прави само със мед). Същата процедура се повтаря и със другия. (има вариации в който майката на младоженеца къса по два залъка един за солта един за меда) След като се захранят младоженците, се повтаря обичая само с мед за кумовете. (По желание на младоженците, може и майката на булката да участва в обичая като асистира-държи питката). Много важна част ако майката на младоженеца не присъства по ред причини, може да бъде заместена от някоя друга жена от рода на младоженеца.

Наздравица с кумовете : След края на захранването майката/те се отдръпват в страни и се поднасят чаши на младоженците и техните кумове (чашите могат да бъдат и на поднос докато не се напълнят. В някой от ресторантите позволяват в други не виното да се отвори от кума, това го проверявате предварително) След като бъде налято виното в чашите бива поднесено пред младоженците и кумовете. Първо отпиват младоженците, препоръчително е до дъно 🙂 след тях кумовете (пожелание след като изпият виното, младоженците може да счупят своите чаши – това се прави за здраве но и то се съгласува със заведението).

Ритане на менче : (за този ритуал са нужни менче , две цветчета червено и бяло,вода. В някой краища слагат и здравец както и стотинки. Ако нямате менче, заявете предварително на ресторанта или на хората, които ви правят украсата) Тръгвайки по-платното, булката рита менчето с десния крак с цел обръщане и кое от двете цветчета е по на пред такова ще бъде първото им бебе. За бяло момиче, за червено момче. Има краища на България в който, булката хвърля ябълка и целта е да я хване някой от сватбата било то мъж или жена и такъв ще е пола на детето.

Настаняване : Младоженците заедно с кумовете сядат на сватбената маса. Оставят се да се освежат и да починат 15-20 минути или колкото им е нужно. (През това време има фонова музика която не е натрапчива и е по тиха)Когато са готови дават знак за започване на тържеството.

Реч на кума : Това е момента във който, кума и кумата произнасят слова  към младоженците подкрепени с наздравица. След което, кума води така нареченото “Кумово хоро” .

ПЪРВИ СВАТБЕН БЛУС : Първият блус е много важна част от едно сватбено тържество, за това когато избирате песента, помислете много добре и изберете песен която е символична и емблематична за вас двамата такава че, когато я чувате винаги да се сещате за онзи миг. След този танц може да има танц на вашите кумове родители и прочие. Имате право на импровизации. 
*МУЗИКА ПО ВАШ ИЗБОР : При този вариант, сватбеният танц може да бъде изместен за по натам във времето. Като преди това, може да се слушат хороводни китки или нещо което искате вие.

Музика по ваш избор : След като мине този момент (сватбен танц или друго което сте избрали), започва се с музика която желаете да слушате на вашето сватбено тържество

Чупене на пита : (за целта ви е нужна, друга пита не тази с която са ви захранвали) В един по следващ етап, водещия ви приканва да излезете на дансинга и да застанете гръб във гръб. А вашите кумове ви поднасят над главите питата и я разчупвате като ви насочва водещия. Продължава се със музика.

Даруване : Младоженците заедно с кумовете пожелание и родителите им, си взимат наздравица със всеки един от гостите като за целта или минават през всяка една маса или гостите идват на тяхната като поднасят поздравления и дарове. Но преди да тръгнат, първо и задължително се поздравяват със кумовете си, след това родителите и тн. През цялото време на този обичай, музиката е по-тиха пак по тяхно желание.(Относно бройката на гостите и времето за минаване се удължава)(Тук е момента да спомена, че ако имате welcome drink – Или така нареченото, посрещане на гостите преди началото на сватбата не е задължително да имате даруване. А просто във някакъв етап може да минете да ги поздравите)

Надиграване с кума и кумата: Това е обичай, който в различните краища на България е различен в това с какво се танцува. (Пиле, торта, прасе)За целта са нужни, двама шафери, момче и момиче, който се надиграват с кума и кумата. Идеята е кума и кумата да си откраднат (това с което играят пред тях шаферите, под съпровода на ръченица.) Или да си плащат докато не го вземат.

Букет : Един обичай, който има за цел булката да хвърли предварително подготвен букет и всички дами, който не са омъжени да се борят да го хванат.

Жартиер : Младоженеца сваля жартиера от кракът на своята съпруга и след това го хвърля на всички ергени (както в горния така и в този обичай интерпретациите са такива каквито ги направите с помощта на водещия)

Торта : Рязане на торта. Изнася се торта и младоженците режат парче след което се захранват (вариациите са хиляди младоженците избират най добрия за тях). След като се захранят може ако искат да накарат приятели кумове и пр.

Чуждестранни песни, подходящи за първи сватбен танц

Изпълнител

Песен

All-4-One

I Swear

Andy Williams

Hawaiian Wedding Song

Anita Baker Giving

You The Best That I Got

Anne Murray

Could I Have This Dance

Anne Murray

Nobody Loves Me Like You Do

Art Garfunkel

I Only Have Eyes For You

Association

Never My Love

Atlantic

Starr Always

Babyface

You Are So Beautiful

Bad English

When I See You Smile

Bangles

Eternal Flame

Barbra Streisand

Woman In Love

Barbra Streisand & Bryan Adams

I Finally Found Someone

Barry White

Can’t Get Enough of Your Love Babe

Beatles

In My Life

Beatles

And I Love Her

Beatles

Something

Ben E. King

Stand By Me

Berlin

Take My Breath Away

Bette Midler

Wind Beneath My Wings

Bette Midler

Come Rain Or Come Shine

Billy Joel

Just The Way You Are

Billy Joel

She’s Got A Way

Billy Ocean

Love Is Forever

Billy Ocean

Suddenly

Billy Preston & Syreeta

With You I’m Born Again

Bob Marley

Is This Love

Bob Seger

We’ve Got Tonight

Bobby Helms

My Special Angel

Bonnie Tyler

Total Eclipse Of The Heart

Boyz II Men

I’ll Make Love To You

Boyz II Men

On Bended Knee

Boyzone

I Love The Way You Love Me

Bread Baby

I’m A Want You

Bryan Adams

Everything I Do (I Do For You)

Bryan Adams

Have You Ever Really Loved A Woman

Bryan Adams

Heaven

Celine Dion

Because You Loved Me

Celine Dion

My Heart Will Go On

Celine Dion

Power Of Love

Celine Dion

Colour Of My Love

Celine Dion & Clive Griffin

When I Fall In Love

Celine Dion & Peabo Bryson

Beauty & The Beast

Chaka Khan

Through The Fire

Chicago

You’re The Inspiration

Chicago

Will You Still Love Me?

Chris DeBurgh

Lady In Red

Chris Isaac

Wicked Game

Dave Clark

5 Because

David Bowie

As The World Falls Down

Dean Martin

Everybody Loves Somebody

Desiree

Kissing You

Diana Ross & Lionel Richie

Endless Love

Dido

Thank You

Dolly Parton and Vince Gill

I Will Always Love You

Don Henley

Taking You Home

Earth Wind & Fire

Reasons

Eddie Rabbitt & Crystal Gayle

You and I

Edwin McCain

I Could Not Ask For More

Elton John

Can You Feel The Love Tonight

Elton John

Friends

Elton John

Your Song

Elvis Presley

Can’t Help Falling In Love

Elvis Presley

Hawaiian Wedding Song

Elvis Presley

I Want You I Need You I Love You

Elvis Presley

Love Me Tender

Elvis Presley

Loving You

Engelbert Humperdinck

After The Lovin’

Eric Clapton

Wonderful Tonight

Eric Clapton

Change The World

Eric Clapton

Pretty Girl

Everly Brothers

Let It Be Me

Extreme

More Than Words

Faith Hill

Breathe

Faith Hill and Tim McGraw

It’s Your Love

Foreigner

I Want To Know What Love Is

Foreigner

I Don’t Want To Live Without You

Foreigner

Waiting For A Girl Like You

Frank Sinatra

The Way You Look Tonight

Frank Sinatra

All The Way

Frank Sinatra

Always

Frank Sinatra

Embraceable You

Frank Sinatra

I’ve Got You Under My Skin

Frank Sinatra

Love And Marriage

Frank Sinatra

Night And Day

Frank Sinatra

Our Love Is Here To Stay

Frank Sinatra

Summer Wind

Frankie Valli

Can’t Take My Eyes Off You

Freddie Jackson

You Are My Lady

Garth Brooks

The Dance

Garth Brooks

To Make You Feel My Love

Gary Barlow

Forever Love

George Benson

Nothing donna change my love for you

Gloria Estefan

Hold Me, Thrill Me, Kiss Me

Guns ‘n’ Roses

November Rain

INXS

Never Tear Us Apart

Joe Cocker

You Are So Beautiful

Joe Cocker / Jennifer Warnes

Up Where We Belong

John Lennon

Love

Julio Iglesias

Crazy

K-Ci & JoJo

All My Life

Kenny Chesney

Me And You

Kenny Chesney

You Had Me From Hello

Kenny G

The Wedding Song

Kenny Rogers

Crazy

Kenny Rogers

Through The Years

Kiss

Forever

Kool & The Gang

Cherish

LeAnn Rimes

How Do I Live

LeAnn Rimes

Unchained Melody

LeAnn Rimes

You Light Up My Life

Led Zeppelin

Thank You

Level 42

I Just Died In Your Arms

Lionel Richie

Hello

Lionel Richie

Truly

Lionel Richie

My Destiny

Lionel Richie

Say You, Say Me

Lionel Richie & Diana Ross

Endless Love

Lita Ford & Ozzy Osbourne

Close My Eyes Forever

Louis Armstrong

A Kiss To Build A Dream On

Louis Armstrong

What A Wonderful World

Luther Vandross

Here and Now

Luther Vandross

Always And Forever

Luther Vandross

Here And Now

Luther Vandross & Mariah Carey

Endless Love

Mamas & The Papas

Dream A Little Dream Of Me

Manowar

The Crown And The Ring

Mariah Carey

Anytime You Need A Friend

Mariah Carey

Hero

Mariah Carey

I’ll Be There

Mariah Carey

Without You

Mark Anthony & Tina Arena

I want to spend my lifetime loving you

Michael Bolton

When a man loves a woman

Micheal Bolton

A Love So Beautiful

N’ Sync

This I Promise You

Nat King Cole

L-O-V-E

Nat King Cole

Forever

Nat King Cole

Unforgettable

Natalie Cole

I Do

Natalie Cole

A Smile Like Yours

Natalie Cole

I Live For Your Love

Nick Cave With Kylie Minogue

Where The Wild Roses Grow

Nicole Kidman and Ewan McGregor

Come What May

Patsy

Cline Crazy

Paul Brandt

I Do

Paul McCartney

Here, There & Everywhere

Paul Stookey

Wedding Song (There Is Love)

Peabo Bryson & Regina

Bell A Whole New World

Percy Sledge or Michael Bolton

When a Man Loves a Woman

Phil Collins

Against All Odds

Phil Collins

A Groovy Kind Of Love

Phil Phillips & The Twilights

Sea Of Love

Platters

Only You

Platters Smoke

Gets In Your Eyes

Pretenders

I’ll Stand By You

Proclaimers

Let’s Get Married

R. Kelly

I Believe I Can Fly

Richard Marx

Now And Forever

Righteous Brothers

Unchained Melody

Roberta Flack

Killing Me Softly

Roberta Flack

First Time Ever I Saw Your Face

Rod Stewart

Have I Told You Lately

Rod Stewart

You’re In My Heart (Final Acclaim)

Roxette

It Must Haven Been Love

Sam Brown

Stop

Savage Garden

I Knew I Loved You

Savage Garden

Truly, Madly, Deeply

Scorpions

You & I

Seal Kiss

From A Rose

Shania Twain

From This Moment On

Shania Twain

You’re Still The One

Sinead O’conner

Nothing Compares To You

Sonny and Cher

I Got You Babe

Steve Wonder

I Just Called To Say I Love You

Stevie B.

Because I Love You

Stevie Wonder

You Are The Sunshine Of My Life

Stevie Wonder

My Cherie Amour

Sting

Fields Of Gold

Sting

Shape Of My Heart

Survivor

Search Is Over

Take That

How Deep Is Your Love

Taylor Dayne

I’ll Always Love You

Tim McGraw

My Best Friend

Tim McGraw & Faith Hill

It’s Your Love

Toni Braxton

You Mean The World to Me

U2

All I Want Is You

U2

With Or Without You

UB40

Can’t Help Falling In Love

Van Morrison

Have I Told You Lately

Vaya Con Dios

What’s A Woman

Wet Wet Wet

Love Is All Around

Whitney Houston

Greatest Love Of All

Whitney Houston

I Will Always Love You

Whitney Houston

I Believe In You And Me

Whitney Houston

You Give Good Love

Willie Nelson

Always On My Mind

Български песни, подходящи за първи сватбен танц

BTR

Море от любов

Акустика

Не искам да съм сам

Васил Найденов

Адаптация

Васил Найденов

Телефонна любов

Веселин Маринов

Ти си любов

Графа

Искам те

Графа

Давам всичко за теб

Дони и Нети

Тази вечер аз съм хубава

Дует “Шик”

Аз просто те обичам

Еделина и Орлин Горанов

Откровение

Ивайло Гюров

Живея за теб

Каризма

Рискувам да те имам

Киора

Вярвам в теб

Кирил Маричков

Вярвам в теб

Кирил Маричков

Обичам те завинаги

Любо

Отново вярвам

Мариана и Тодор Трайчеви

Рисунка

Мария Нейкова

Вървят ли двама

Михаил Белчев

От много далеч

Орлин Горанов

Светът е за двама

Росица Кирилова и Г.Христов

Всичко е музика

Силвия Кацарова

Обичам те

Силвия Кацарова

Огън от любов

Стефан Митров

Ще ти говоря за любов

Кристина Димитрова и Орлин Горанов

Ти и аз

Тодор Върбанов

Миг като вечност

обратно към сайта

обратно