Полезно

                                   ПРИМЕРЕН СЦЕНАРИЙ ЗА СВАТБЕНО ТЪРЖЕСТВО                                         

След като заемат своите места гостите идва ред за посрещане на младоженците. Уводни думи от водещия след което покана за влизане

 Младоженците застават пред платното, като паралелно от едната и от другата страна им се подреждат кумовете – БУЛКА КУМ, МЛАДОЖЕНЕЦ КУМА. 

v  Посрещане на младоженците : След като заемат своите места гостите идва ред за посрещане на младоженците. Уводни думи от водещия след което покана за влизане (Както всяко нещо в описаните по-долу точки, така и тази е с различни вариации.) Може да бъдат поканени първо, родителите на младоженците, под някакъв музикален съпровод, след тях кумовете и накрая младоженците. Или пък младоженците заедно със своите кумове. В който и от вариантите да решат трябва да стигнат до бяло платно, пред което е поставено менче пълно с вода и две цветчета червено и бяло. Младоженците застават пред платното, като паралелно от едната и от другата страна им се подреждат кумовете – БУЛКА КУМ, МЛАДОЖЕНЕЦ КУМА. 

ЗАХРАНВАНЕ : Това е обичай от Българския фолклор, който не се е изменил много през годините. За него са нужни питка мед и сол. На кратко майката на младоженеца откъсва едно парченце (тук пак може да се импровизира, като парчетата може да са откъснати предварително) потапя го първо в солта и след това в меда и го поднася на единия от двамата. (има хора който не желаят сол и за това понякога се прави само със мед). Същата процедура се повтаря и със другия. (има вариации в който майката на младоженеца къса по два залъка един за солта един за меда) След като се захранят младоженците, се повтаря обичая само с мед за кумовете. (По желание на младоженците, може и майката на булката да участва в обичая като асистира-държи питката). Много важна част ако майката на младоженеца не присъства по ред причини, може да бъде заместена от някоя друга жена от рода на младоженеца. 

Наздравица с кумовете : След края на захранването майката/те се отдръпват в страни и се поднасят чаши на младоженците и техните кумове (чашите могат да бъдат и на поднос докато не се напълнят. В някой от ресторантите позволяват в други не виното да се отвори от кума, това го проверявате предварително) След като бъде налято виното в чашите бива поднесено пред младоженците и кумовете. Първо отпиват младоженците, препоръчително е до дъно 🙂 след тях кумовете (пожелание след като изпият виното, младоженците може да счупят своите чаши – това се прави за здраве но и то се съгласува със заведението).

Ритане на менче : (за този ритуал са нужни менче , две цветчета червено и бяло,вода. В някой краища слагат и здравец както и стотинки. Ако нямате менче, заявете предварително на ресторанта или на хората, които ви правят украсата) Тръгвайки по-платното, булката рита менчето с десния крак с цел обръщане и кое от двете цветчета е по на пред такова ще бъде първото им бебе. За бяло момиче, за червено момче. Има краища на България в който, булката хвърля ябълка и целта е да я хване някой от сватбата било то мъж или жена и такъв ще е пола на детето.

Настаняване : Младоженците заедно с кумовете сядат на сватбената маса. Оставят се да се освежат и да починат 15-20 минути или колкото им е нужно. (През това време има фонова музика която не е натрапчива и е по тиха)Когато са готови дават знак за започване на тържеството.

Реч на кума : Това е момента във който, кума и кумата произнасят слова  към младоженците подкрепени с наздравица. След което, кума води така нареченото “Кумово хоро” .

ПЪРВИ СВАТБЕН БЛУС : Първият блус е много важна част от едно сватбено тържество, за това когато избирате песента, помислете много добре и изберете песен която е символична и емблематична за вас двамата такава че, когато я чувате винаги да се сещате за онзи миг. След този танц може да има танц на вашите кумове родители и прочие. Имате право на импровизации. 
*МУЗИКА ПО ВАШ ИЗБОР : При този вариант, сватбеният танц може да бъде изместен за по натам във времето. Като преди това, може да се слушат хороводни китки или нещо което искате вие. 

Музика по ваш избор : След като мине този момент (сватбен танц или друго което сте избрали), започва се с музика която желаете да слушате на вашето сватбено тържество

Чупене на пита : (за целта ви е нужна, друга пита не тази с която са ви захранвали) В един по следващ етап, водещия ви приканва да излезете на дансинга и да застанете гръб във гръб. А вашите кумове ви поднасят над главите питата и я разчупвате като ви насочва водещия. Продължава се със музика.

Даруване : Младоженците заедно с кумовете пожелание и родителите им, си взимат наздравица със всеки един от гостите като за целта или минават през всяка една маса или гостите идват на тяхната като поднасят поздравления и дарове. Но преди да тръгнат, първо и задължително се поздравяват със кумовете си, след това родителите и тн. През цялото време на този обичай, музиката е по-тиха пак по тяхно желание.(Относно бройката на гостите и времето за минаване се удължава)(Тук е момента да спомена, че ако имате welcome drink – Или така нареченото, посрещане на гостите преди началото на сватбата не е задължително да имате даруване. А просто във някакъв етап може да минете да ги поздравите) 

Надиграване с кума и кумата: Това е обичай, който в различните краища на България е различен в това с какво се танцува. (Пиле, торта, прасе)За целта са нужни, двама шафери, момче и момиче, който се надиграват с кума и кумата. Идеята е кума и кумата да си откраднат (това с което играят пред тях шаферите, под съпровода на ръченица.) Или да си плащат докато не го вземат. 

Букет : Един обичай, който има за цел булката да хвърли предварително подготвен букет и всички дами, който не са омъжени да се борят да го хванат. 

Жартиер : Младоженеца сваля жартиера от кракът на своята съпруга и след това го хвърля на всички ергени (както в горния така и в този обичай интерпретациите са такива каквито ги направите с помощта на водещия)

Торта : Рязане на торта. Изнася се торта и младоженците режат парче след което се захранват (вариациите са хиляди младоженците избират най добрия за тях). След като се захранят може ако искат да накарат приятели кумове и пр.

Чуждестранни песни, подходящи за първи сватбен танц

Изпълнител

Песен

 

All-4-One

I Swear

 

Andy Williams

Hawaiian Wedding Song

 

Anita Baker Giving

You The Best That I Got

 

Anne Murray

Could I Have This Dance

 

Anne Murray

Nobody Loves Me Like You Do

 

Art Garfunkel

I Only Have Eyes For You

 

Association

Never My Love

 

Atlantic

Starr Always

 

Babyface

You Are So Beautiful

 

Bad English

When I See You Smile

 

Bangles

Eternal Flame

 

Barbra Streisand

Woman In Love

 

Barbra Streisand & Bryan Adams

I Finally Found Someone

 

Barry White

Can’t Get Enough of Your Love Babe

 

Beatles

In My Life

 

Beatles

And I Love Her

 

Beatles

Something

 

Ben E. King

Stand By Me

 

Berlin

Take My Breath Away

 

Bette Midler

Wind Beneath My Wings

 

Bette Midler

Come Rain Or Come Shine

 

Billy Joel

Just The Way You Are

 

Billy Joel

She’s Got A Way

 

Billy Ocean

Love Is Forever

 

Billy Ocean

Suddenly

 

Billy Preston & Syreeta

With You I’m Born Again

 

Bob Marley

Is This Love

 

Bob Seger

We’ve Got Tonight

 

Bobby Helms

My Special Angel

 

Bonnie Tyler

Total Eclipse Of The Heart

 

Boyz II Men

I’ll Make Love To You

 

Boyz II Men

On Bended Knee

 

Boyzone

I Love The Way You Love Me

 

Bread Baby

I’m A Want You

 

Bryan Adams

Everything I Do (I Do For You)

 

Bryan Adams

Have You Ever Really Loved A Woman

 

Bryan Adams

Heaven

 

Celine Dion

Because You Loved Me

 

Celine Dion

My Heart Will Go On

 

Celine Dion

Power Of Love

 

Celine Dion

Colour Of My Love

 

Celine Dion & Clive Griffin

When I Fall In Love

 

Celine Dion & Peabo Bryson

Beauty & The Beast

 

Chaka Khan

Through The Fire

 

Chicago

You’re The Inspiration

 

Chicago

Will You Still Love Me?

 

Chris DeBurgh

Lady In Red

 

Chris Isaac

Wicked Game

 

Dave Clark

5 Because

 

David Bowie

As The World Falls Down

 

Dean Martin

Everybody Loves Somebody

 

Desiree

Kissing You

 

Diana Ross & Lionel Richie

Endless Love

 

Dido

Thank You

 

Dolly Parton and Vince Gill

I Will Always Love You

 

Don Henley

Taking You Home

 

Earth Wind & Fire

Reasons

 

Eddie Rabbitt & Crystal Gayle

You and I

 

Edwin McCain

I Could Not Ask For More

 

Elton John

Can You Feel The Love Tonight

 

Elton John

Friends

 

Elton John

Your Song

 

Elvis Presley

Can’t Help Falling In Love

 

Elvis Presley

Hawaiian Wedding Song

 

Elvis Presley

I Want You I Need You I Love You

 

Elvis Presley

Love Me Tender

 

Elvis Presley

Loving You

 

Engelbert Humperdinck

After The Lovin’

 

Eric Clapton

Wonderful Tonight

 

Eric Clapton

Change The World

 

Eric Clapton

Pretty Girl

 

Everly Brothers

Let It Be Me

 

Extreme

More Than Words

 

Faith Hill

Breathe

 

Faith Hill and Tim McGraw

It’s Your Love

 

Foreigner

I Want To Know What Love Is

 

Foreigner

I Don’t Want To Live Without You

 

Foreigner

Waiting For A Girl Like You

 

Frank Sinatra

The Way You Look Tonight

 

Frank Sinatra

All The Way

 

Frank Sinatra

Always

 

Frank Sinatra

Embraceable You

 

Frank Sinatra

I’ve Got You Under My Skin

 

Frank Sinatra

Love And Marriage

 

Frank Sinatra

Night And Day

 

Frank Sinatra

Our Love Is Here To Stay

 

Frank Sinatra

Summer Wind

 

Frankie Valli

Can’t Take My Eyes Off You

 

Freddie Jackson

You Are My Lady

 

Garth Brooks

The Dance

 

Garth Brooks

To Make You Feel My Love

 

Gary Barlow

Forever Love

 

George Benson

Nothing donna change my love for you

 

Gloria Estefan

Hold Me, Thrill Me, Kiss Me

 

Guns ‘n’ Roses

November Rain

 

INXS

Never Tear Us Apart

 

Joe Cocker

You Are So Beautiful

 

Joe Cocker / Jennifer Warnes

Up Where We Belong

 

John Lennon

Love

 

Julio Iglesias

Crazy

 

K-Ci & JoJo

All My Life

 

Kenny Chesney

Me And You

 

Kenny Chesney

You Had Me From Hello

 

Kenny G

The Wedding Song

 

Kenny Rogers

Crazy

 

Kenny Rogers

Through The Years

 

Kiss

Forever

 

Kool & The Gang

Cherish

 

LeAnn Rimes

How Do I Live

 

LeAnn Rimes

Unchained Melody

 

LeAnn Rimes

You Light Up My Life

 

Led Zeppelin

Thank You

 

Level 42

I Just Died In Your Arms

 

Lionel Richie

Hello

 

Lionel Richie

Truly

 

Lionel Richie

My Destiny

 

Lionel Richie

Say You, Say Me

 

Lionel Richie & Diana Ross

Endless Love

 

Lita Ford & Ozzy Osbourne

Close My Eyes Forever

 

Louis Armstrong

A Kiss To Build A Dream On

 

Louis Armstrong

What A Wonderful World

 

Luther Vandross

Here and Now

 

Luther Vandross

Always And Forever

 

Luther Vandross

Here And Now

 

Luther Vandross & Mariah Carey

Endless Love

 

Mamas & The Papas

Dream A Little Dream Of Me

 

Manowar

The Crown And The Ring

 

Mariah Carey

Anytime You Need A Friend

 

Mariah Carey

Hero

 

Mariah Carey

I’ll Be There

 

Mariah Carey

Without You

 

Mark Anthony & Tina Arena

I want to spend my lifetime loving you

 

Michael Bolton

When a man loves a woman

 

Micheal Bolton

A Love So Beautiful

 

N’ Sync

This I Promise You

 

Nat King Cole

L-O-V-E

 

Nat King Cole

Forever

 

Nat King Cole

Unforgettable

 

Natalie Cole

I Do

 

Natalie Cole

A Smile Like Yours

 

Natalie Cole

I Live For Your Love

 

Nick Cave With Kylie Minogue

Where The Wild Roses Grow

 

Nicole Kidman and Ewan McGregor

Come What May

 

Patsy

Cline Crazy

 

Paul Brandt

I Do

 

Paul McCartney

Here, There & Everywhere

 

Paul Stookey

Wedding Song (There Is Love)

 

Peabo Bryson & Regina

Bell A Whole New World

 

Percy Sledge or Michael Bolton

When a Man Loves a Woman

 

Phil Collins

Against All Odds

 

Phil Collins

A Groovy Kind Of Love

 

Phil Phillips & The Twilights

Sea Of Love

 

Platters

Only You

 

Platters Smoke

Gets In Your Eyes

 

Pretenders

I’ll Stand By You

 

Proclaimers

Let’s Get Married

 

R. Kelly

I Believe I Can Fly

 

Richard Marx

Now And Forever

 

Righteous Brothers

Unchained Melody

 

Roberta Flack

Killing Me Softly

 

Roberta Flack

First Time Ever I Saw Your Face

 

Rod Stewart

Have I Told You Lately

 

Rod Stewart

You’re In My Heart (Final Acclaim)

 

Roxette

It Must Haven Been Love

 

Sam Brown

Stop

 

Savage Garden

I Knew I Loved You

 

Savage Garden

Truly, Madly, Deeply

 

Scorpions

You & I

 

Seal Kiss

From A Rose

 

Shania Twain

From This Moment On

 

Shania Twain

You’re Still The One

 

Sinead O’conner

Nothing Compares To You

 

Sonny and Cher

I Got You Babe

 

Steve Wonder

I Just Called To Say I Love You

 

Stevie B.

Because I Love You

 

Stevie Wonder

You Are The Sunshine Of My Life

 

Stevie Wonder

My Cherie Amour

 

Sting

Fields Of Gold

 

Sting

Shape Of My Heart

 

Survivor

Search Is Over

 

Take That

How Deep Is Your Love

 

Taylor Dayne

I’ll Always Love You

 

Tim McGraw

My Best Friend

 

Tim McGraw & Faith Hill

It’s Your Love

 

Toni Braxton

You Mean The World to Me

 

U2

All I Want Is You

 

U2

With Or Without You

 

UB40

Can’t Help Falling In Love

 

Van Morrison

Have I Told You Lately

 

Vaya Con Dios

What’s A Woman

 

Wet Wet Wet

Love Is All Around

 

Whitney Houston

Greatest Love Of All

 

Whitney Houston

I Will Always Love You

 

Whitney Houston

I Believe In You And Me

 

Whitney Houston

You Give Good Love

 

Willie Nelson

Always On My Mind

Български песни, подходящи за първи сватбен танц

BTR

Море от любов

 

Акустика

Не искам да съм сам

 

Васил Найденов

Адаптация

 

Васил Найденов

Телефонна любов

 

Веселин Маринов

Ти си любов

 

Графа

Искам те

 

Графа

Давам всичко за теб

 

Дони и Нети

Тази вечер аз съм хубава

 

Дует “Шик”

Аз просто те обичам

 

Еделина и Орлин Горанов

Откровение

 

Ивайло Гюров

Живея за теб

 

Каризма

Рискувам да те имам

 

Киора

Вярвам в теб

 

Кирил Маричков

Вярвам в теб

 

Кирил Маричков

Обичам те завинаги

 

Любо

Отново вярвам

 

Мариана и Тодор Трайчеви

Рисунка

 

Мария Нейкова

Вървят ли двама

 

Михаил Белчев

От много далеч

 

Орлин Горанов

Светът е за двама

 

Росица Кирилова и Г.Христов

Всичко е музика

 

Силвия Кацарова

Обичам те

 

Силвия Кацарова

Огън от любов

 

Стефан Митров

Ще ти говоря за любов

 

Кристина Димитрова и Орлин Горанов

Ти и аз

 

Тодор Върбанов

Миг като вечност

обратно към сайта

обратно